Fort York Branch Library

An urban living room for a new downtown community

The Toronto Public Library system is the largest in North America and one of the most used per capita in the world. The new Fort York Branch has become an important community centre in a highly diverse, rapidly evolving neighbourhood in downtown Toronto.

Unique Heritage Context
The building sits on what was once the original forested shoreline of Lake Ontario at the mouth of Garrison Creek. The library building is designed to allow pedestrian access from Fort York Boulevard to the south, to the future park to the north. This pedestrian pathway system will connect under the Bathurst Street Bridge to the historic fort and its grounds. The angular trapezoidal geometry of the pavilion building references the ramparts of the fort, and the extensive use of wood in the interior of the building recalls the old wooden cribbing found buried on site during the archaeological survey.

Fort York now finds itself buried in today’s urban fabric. The second floor of the library functions as an extraordinary viewing platform to the heritage site, the city and the lake.

location

Toronto, Ontario

client

Toronto Public Library

completion

2014

size

16,000 s.f.

project type

Civic

Full Project Credits

View of study pods from second level

Given the site’s unique history, the clients suggested using Margaret Atwood’s poetry collection, ‘The Journals of Susanna Moodie’ as a theme for integrated art. Poetry excerpts are featured on the exterior of the building, while ‘The Planters’ drawing by Charles Pachter is reproduced on the perforated metal fins on the west façade along Bathurst Street. The image is visible from the interior and casts extraordinary patterns of shadow and light at different times of the day. The fins at the second level provide sun protection during the day and transparency into the library at dusk.

Bitnami